بررسی سازمان بورس اوراق بهادار تهران

وبلاگ بورس تهران در صدد بررسی ساختار مدیریتی این سازمان به عنوان یک کار کلاسی

بررسی سازمان بورس اوراق بهادار تهران

وبلاگ بورس تهران در صدد بررسی ساختار مدیریتی این سازمان به عنوان یک کار کلاسی

ساختار قانونی

چهارشنبه, ۱۵ دی ۱۳۹۵، ۰۷:۳۲ ب.ظ

براساس ماده 8 قانون تأسیس بورس اوراق بهادار مصوب اردیبهشت 1345، سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران به عنوان تنها رکن اجرایی، با شخصیت حقوقی مستقل غیر انتفاعی، مسؤولیت اداره بورس را به عهده گرفت. این سازمان را هیئت مدیره‌ی هفت نفره ای اداره می کرد که توسط مجمع عمومی اعضا انتخاب می‌شدند. هیئت مدیره هم دبیرکل بورس را به عنوان بالاترین مقام اجرایی انتخاب می کرد. نظارت بر فعالیت سازمان کارگزاران بورس تهران بر عهده شورای بورس،به عنوان بالاترین رکن تصمیم‌گیری و مسؤول و ناظرحسن اجرای قانون تأسیس بورس اوراق بهادار، قرار داشت.

با تصویب قانون جدید بازار اوراق بهادار در یکم آذر سال 1384، ساختار قانونی بازار اور با تغییراتی روبرو گردید. بر اساس این قانون، نهاد جدیدی تحت عنوان سازمان بورس و اوراق بهادار(سبا) ایجاد شد تا زیر نظر شورای عالی بورس به نظارت بر اجرای قوانین و مقررات، تنظیم و تدوین مقررات و انجام دیگر وظایف تعیین­شده در قانون بپردازد. به عبارتی مقام ناظر بازار اوراق بهادار ایران به دو نهاد شورای عالی بورس و سازمان بورس و اوراق بهادار تقسیم شد. "سبا" یک موسسه عمومی غیر دولتی است و توسط هیئت مدیره که منتخب شورا هستند، اداره می شود.

شورای بورس بالاترین رکن بازار اوراق بهادار است. این شورا از وزیر امور اقتصادی و دارایی (رئیس شورا، وزیر بازرگانی، رییس کل بانک مرکزی، رؤسای اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و اتاق تعاون، رییس سازمان(دبیر و سخنگو)، دادستان کل کشور، نماینده کانون‌ و سه خبره مالی از بخش خصوصی تشکیل می شود و تصویب سیاست‌های کلان بازار ،اتخاذ تدابیر لازم برای ساماندهی و توسعه بازار اوراق بهادار، نظارت عالیه بر اجرای این قانون و تعیین سیاست‌ها و خط‌مشی بازار اوراق بهادار در قالب سیاست‌های کلی نظام و قوانین و مقررات مربوط را بر عهده دارد. 

بر پایه قانون جدید بازار اوراق بهادار، بورس اوراق بهادار تهران نیز از یک سازمان عمومی غیر انتفاعی به شرکت سهامی عام انتفاعی تبدیل شد و عملیات اجرایی را بر عهده گرفت. اداره بورس اوراق بهادار تهران  بر عهده هیئت مدیره است که از هفت عضو تشکیل می شود. اعضای هیئت مدیره منتخب مجمع عمومی شرکت هستند و برای دوسال انتخاب می شوند. اداره امور اجرایی شرکت هم به عهده مدیرعامل شرکت است که توسط هیئت مدیره انتخاب می شود.


ساختار


درباره لوگوی بورس تهران

لوگوی بورس

لوگوی بورس تهران برگرفته از یک نشان برنجی مربوط به دوره هخامنشایان است که در استان لرستان کشف شده  است. در این لوگو چهار انسان دست در دست یکدیگر(اتحاد و همکاری) در درون دایره ای قرار دارند که نشان گر دنیا است. دنیایی که بر اساس افسانه های قدیمی ایران بر روی شاخ دو گاو قرار دارد. که خود نشانه ثروت و بهره وری هستند.

عضویت در مجامع بین المللی

عضویت کامل در فدراسیون جهانی بورس های اوراق بهادار ( World Federation of Exchange ) از سال 1374.  WFE مهمترین نهاد بین المللی هماهنگ کننده فعالیت بورس های اوراق بهادار است و اعضای آن بیش از 95 درصد ارزش بازار کل بورس های جهان را در اختیار دارند. بورس تهران از معدود بورس های فعال در منطقه خاورمیانه است که توانسته به عضویت WFE درآید.

عضویت در فدراسیون منطقه ای بورس های آسیایی- اروپایی (Federation of Euro - Asian Stock Exchanges) از سال 1373. مقر این فدراسیون در ترکیه قراردارد و بورس تهران از پایه گذاران آن به شمار می رود.




  • بهنام منتصری

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی